Verzamelen doen we stiekem allemaal

Verzamelen doen we allemaal

of hebben we op zijn minst wel eens gedaan. Misschien verzamel je nu muziek, maar hield je je vroeger bezig met mooi gekleurde vogelveertjes, kastanjes, plaatjes van sporthelden of wat dan ook. Verzamelen zit in onze genen.
De oude Egyptenaren legden al verzamelingen aan, en wie weet daarvoor ook al wel. Sinds mensenheugenis zijn we er mee bezig en nog steeds is het verzamelen van spulletjes, snuisterijen of hebbedingetjes een bezigheid waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken.

©Cultuurwijs

Als je verzamelt of van plan bent om te verzamelen, moet je eerst weten wat je wilt. Je zou zelfs kunnen proberen te voorspellen of deze ambities kan evolueren voor de rest van je leven. Maak van je hobby, je werk; bijvoorbeeld door oude technieken of methode om te zetten naar de huidige tijd. Oude computer programertaal is vandaag te dag nog steeds een aanwinst voor een ITer. Misschiens wil je iets verzamelen wat totaal niks met je huidige werkt te doen heeft, onder het motto; ontspanning. Er zijn dus tal van verschillende reden om te verzamelen, de meest voorkomende redenen wat mensen tot verzamelen beweegt zijn:

Waarom Verzamelen?

  • Kennis en leren
  • Ontspanning en stressreductie
  • Persoonlijk genot (met inbegrip van waardering van schoonheid, en de trots van eigendom)
  • Sociale interactie met collega-verzamelaars en anderen (dat wil zeggen het delen van plezier en kennis)
  • Concurrerende uitdaging
  • Erkenning door collega-verzamelaars en misschien zelfs niet-verzamelaars
  • Altruïsme (omdat veel grote collecties uiteindelijk wordt geschonken aan musea en onderwijsinstellingen)
  • De wens om te controleren, bezitten en breng om een ​​kleine (of zelfs een massieve) deel van de wereld
  • Nostalgie, jeugd sentiment en/of een verbinding met de geschiedenis
  • Accumulatie en diversificatie van de rijkdom (die uiteindelijk kan zorgen voor een mate van veiligheid en vrijheid)

De hierboven genoemde motieven en uiteraard anderen, sluiten elkaar niet uit. Je wilt gaan verzamelen, maar WAT? Mocht je er nog niet uit zijn, kijk dan eens tussen onze "Vintage Portaal" en wie weet zet je de eerste stap in de wonderewereld van verzamelen.

een paar vuist regels zijn altijd handig.


Verzamel Sets

Probeer niet alles te verzamelen,
A) Je hebt er geen tijd voor,
B) Kost je teveel geld,
C) Je weet toch niet, waar je het kunt vinden?
D) Heb je wel voldoende ruimte voor je verzameling?
E) Je vriend(in) verklaard je voor gek

Af bakenen is het toverwoord; Begin met een serie, een goed voorbeeld zijn Action figuren zoals Star Wars of Turtels. Probeer een jaargang poppetjes en voertuigen bij elkaar te verzamelen. Of begin met Lego en focus je op "Model Team" reeks. Een ander interessante verzamel serie kan de spelcomputer zijn; ga je voor veilig, dan pak je de Philips Videopac. Wil je extreem gaan, dan is Atrai 2600 System misschien wel de grote uitdaging voor jouw. Muziek is ook altijd leuk om te verzamelen, probeer van een muzikant alle Albums bij elkaar te krijgen. Je leer hierdoor gecontroleerd verzamelen en je te verdiepen in de materie!!

Verzamel de aparte dingen

Zodra je er een beetje handig in bent geworden, kun je voor een laag dieper gaan. Door bijvoorbeeld "Special edition" items te zoeken of gelimiteerde uitgaves, wat je veel ziet bij speelgoed, racebanen, Laserdisc, DVD's en eigelijk bij alles. Deze items kunnen de verzameling een extra dimensie geven en de kans dat verzameling waarde behoud. Daarnaast is het altijd gaaf om prototypes in je handen te krijgen of winkel display's en promotie materiaal. Allemaal dingen die je verzameling completer maken.

Laat je verzameling zien

Het heeft geen zin om iets te verzamelen, als je het niet te toon stelt bij je thuis of in een optimale situatie er zelfs mee kunt spelen zoals een model-trein baan. Afhankelijk van hoeveel ruimte je tot je beschikking heb, moet je uiteraard eerst je pronkstukken in een mooie Vitrinekast zetten. Display niet te veel, anders komt je vriend(in) er achter dat je toch wel veel geld in verzameling ben aan proppen.

Verzameling uit dunnen

Als je een tijd aan het verzamelen bent, moet je niet bang zijn om items die je dubbel hebt of buiten je Core verzameling hoort te verkopen.

Dit heeft twee voordelen
A) Je dunt je collectie uit en
B) als het mee zit komt er weer wat centjes in de beurs om wat nieuws tekopen.

Doe je dit niet, dan zal je de verzameling binnen een paar jaar de pan uitrijzen. Een alternatief van verkopen is uiteraard met gelijkgezinde medeverzamelaars items te ruilen. Doet minder pijn en je leer meteen de kneepjes van het vak.

Ken het verhaal achter je verzameling

Verzamelen om te verzamelen kan leuk zijn, maar gaat vervelen op ten duur. Probeer het verhaal of de historie van je verzameling te achter halen. Wie waren de grondleggers van je items die je verzameld. De kennis die je hierbij op doet, kan het zoeken naar paradepaardtjes versnellen. Je komt sneller in contact de medeverzamelaar en wat de enne niet weet, weet de ander wel. Daarnaast leer ook het verschil te zien of iets nep of echt is, door dat je de achtergrond van de spullen kent.

Waar moet ik zoeken

Afhankelijk wat je verzameld, is het altijd een uitdaging om je verzameling completer te krijgen.... maar hoe?

Antiek winkels zijn een optie, over het algemeen zijn ze aan de duur kant. modat ze ervan moeten leven.
Ebay/marktplaats, hier moet je geluk hebben. je weet nooit wat je precies koop en of de verkoper helemaal in orde is.
Garageverkoop en rommelmarkten zijn altijd het leuks. Je weet nooit wat je vind of het compleet is en of het nog werkt. Of de prijs wel terecht was en je ziet altijd iemand anders lopen met iets wat je nog graag aan je verzameling wilde toevoegen. Achter af gezien helemaal niet leuk.....
Verzamelbeursen zijn de plekken waar je over het algemeen de leukste stukken kunt vinden, maar helaas heb je wel veel concurrentie wat de prijs om hoog duwt.
Familie en kennis zijn de beste bronnen om aan leuke items te komen. Omdat ze weten dat het je hobby is en ze hoeven er niet de jackpot voor, dus hou deze groep in eer.

Tot slot

Je verzameling is niks waard, pas op het moment dat je verzameling gaat verkopen. Weet je pas of je goed bezig bent geweest of juist niet. Ga niet verzamelen om er rijk van te worden. Dit lukt maar een klein groepje en in veel gevallen is het dom geluk. Het gaat om de timing, wanneer moet je de verzameling opheffen om op een positief saldo uit te komen. In veel gevallen gaat je de verzameling gedwongen weg, omdat je kleiner gaat wonen of de wagen gaat voor de zoveel te keer naar de garage en je hebt het geld nodig voor de reparatie. Dus verzamel omdat het leuk is....