Apple Quicktake | Digitale camera

Was onlangs bezig met de Apple triviant spel en er zitten altijd wel wat leuke historische vragen tussen. Zo ook een vraag over de Apple digitale camera, een camera die me voorheen nog niet was opgevallen....... Apple blijft een leuk merk en zeker als je hun geschiedenis een beetje door spit.

Apple quicktake digitale camera

Apple Quicktake

De Apple QuickTake (codenaam Venus , Mars , Neptunus ) was een van de eerste consumenten digitale camera lijnen. Deze werd gelanceerd in 1994 door Apple Computer en is drie jaar geproducteerd voordat het stopgezet werd in 1997. Er werden drie modellen gemaakt waaronder de 100 en 150, beide gebouwd door Kodak en de 200 (door Fujifilm). De QuickTake camera's had een resolutie van 640 x 480 pixels maximaal (0,3 Mpx). De 100 en 200 modellen waren alleen compatibel met de Apple Macintosh, terwijl de 150 model zowel compatibel was met de Apple Macintosh en Microsoft Windows. Omdat de QuickTake 200 bijna identiek was aan de Fuji DS-7 of de Samsung Kenox SSC-350N, kon er (mis)gebruik gemaakt worden van de Fuji's software voor deze camera, om hem te gebruiken op een Windows systeem.

Geschiedenis

In 1992, is Apple Computer gestart  met de marketingplannen voor een digitale camera genaamd QuickTake, met de codenaam Venus. Op dat moment werd er meer dan $ 12 miljard per jaar uitgegeven aan fotografie in de Verenigde Staten. Apple zocht voor een bedrijf voor het ontwerpen en vervaardigen de QuickTake digitale camera lijn.
 
De QuickTake 100 werd uitgebracht in 1994 als een eenvoudig te gebruiken digitale camera, die verbonden werd aan een Macintosh- computer door middel van een Apple seriële kabel. De camera is geschikt voor het opslaan van acht foto's op 640x480 resolutie, 32 foto's op 320x240 resolutie, of een mengsel van beide maten. Alle foto's zijn bij 24-bit kleur. De camera had een ingebouwde flitser, maar geen focus of zoomknoppen. Het was een van de eerste digitale camera's die zijn gericht op de consumenten markt.
 
De QuickTake 150 kit had een aparte close-up lens die op deze manier kon focussen op ongeveer 30 cm. Apple liet de 100 serie upgrade, zodat deze de zelfde functionaliteit kreeg als de QuickTake 150. Waardoor de 100 serie voortaan de Quicktake 100 plus hete. In 1995 kwam er een verbinding kit voor Microsoft Windows met de QuickTake 150.

De laatste QuickTake model was de Fujifilm gebouwd QuickTake 200, vrijgegeven in 1996. De 200 kreeg extra aandacht op het diafragma controle, evenals de mogelijkheid om beelden op te slaan op verwisselbare SmartMedia flashRAM kaarten.
 
De verschillende QuickTake modellen werden niet echt goed verkocht, omdat andere bedrijven zoals Kodak , Fujifilm , Canon en Nikon ook op deze markt zaten. Zo werd in 1997 kort na Steve Jobs kwam terug naar Apple de product op stop gezet. In een poging om Apple's activiteiten te stroomlijnen, Jobs stopte vele niet-computer producten, waaronder ook de Apple Newton lijn of de LaserWriter -printer. De Apple QuickTake camera is sindsdien uitgegroeid tot een collectors item voor Apple liefhebbers.