Off-Road Champ van Yonezawa toys

Yonezawa Toys was een van de grootste naoorlagse speelgoed fabrikanten in Japan en de eerste spelers op het gebeid van op afstandbestuurbare voertuigen in de vroege jaren 80.

Yonezawa RC 9Het bedrijf is op gericht in 1950 in Tokyo en de focus lag voornamelijk op elektronische & mechanisch speelgoed. Ook maakten ze in de 70er jaren gebruikt van een neven merk STS, waar deze afkorting vanaf komt is onduidelijk. Maar men verondersteld, dat het gaat om een export merk.

Yonezawa begon in de tachtiger jaren met RC wagens te bouwen, met als introductie op de wereld markt de 1/10-scale Wave Hunter buggy. Ook brachten ze in deze periode LCD games (Multiboy) uit, waaronder NINJA HATTORI KUN en WESTERN POLICE.

Het is onduidelijk wat er met dit bedrijf is gebeurd, vermoedelijk houden ze zich nog steeds bezig met productie van elektro items maar voor de industie ipv consumenten.

Yonezawa is vooral bekent geworden met de Wave Hunter, als je naar hun de RC modelen reeks kijk. De WaveHunter is in 1984 op de markt gekomen, in USA voornamelijk bekent als Monogram Lightning. Dit wat een ready-to-run afstandsbedienbare wagen, met een Mabuchi RS-540 motor en een eenvoudige 27 MHz afstandsbediening.

De Wavehunter wordt al beschouwd, als een vintage RC wagen altans op internet. De Off-Road Champ die Yonezawa in 1980 uitbracht, zou dan een Über vintage model zijn! Deze wagen is qua opbouw zeer simpel gehouden, 2 motor's (stuurinrichten & aandrijving), een printplaat en een 2 versnellingbak zit erop. De hoge versnelling staat garant voor highspeed racing van 70 mph, al lijkt het mij iets aan de hoge kant...... De lage versnelling is bedoeld voor het klim werk tot een heling van 35°. Veren zitten er niet op, alleen een set lookalikes, de klappen die deze wagen maakt worden voornamelijk op gevangen door de grote banden die erop zitten.

 

Yonezawa RC 6

 

Yonezawa RC 1

 

Yonezawa RC 2