Carrera JET racebaan

We kennen Carrera voornamelijk van hun scala aan Slotcars en racebaan. Bekende racebaan systemen die ze hebben uitgebracht zijn o.a. Universal 132, CarreraGo, Evolution of de Servo racebanen reeks. Maar de Carrera Jet is eigenlijk een buiten beentje tussen al deze racebanen geweld van Carrera.

jet logo

 

De Jet baan maakt gebruik van vliegtuigen in plaats van racewagens of vrachtwagen. De vliegtuigen gingen over een speciale track met mogelijkheden om loopings, scherpe bochten of zelfs een kurkentrekker te maken. Met de baanstukken die er waren had je de mogelijkheid om spectaculairdere trajecten te maken. Ze werken op de zelfde manier als de slotcars, namelijk op stroom en besturing via een gashendels om harder en zachter te vliegen. De vliegtuig baan van Carrera heeft helaas, maar een kort leven gekend. In totaal is deze baan maar 2 jaar in productie geweest. Carrera heeft de stekker uit dit vliegtuigen systeem getrokken omdat de verkopen tegen vielen en om te voorkomen dat ze tegen een grote financiële flop aan zouden lopen.

In 1969 stelde Carrera hun nieuwste ontwikkelde vliegtuig racebaan (spel) voor aan het publiek. De eerste bron die hierover schreef was het tijdschrift het "Das Spielzeug" in maart 1969. Men schreef toen letterlijk: Met Carrera Jet zijn de eerste astronauten al op de maan geland.
De baan/vliegroutes bestond uit transparante kunststof spoorbanen, die aan gekoppeld een traject vormde. Het systeem "Carrera JET" was, zoals gewoonlijk wat je van Carrera kunt verwachten van hoogwaardige kwaliteit en goed uitgerust. De vliegtuigen werden bijvoorbeeld uitgerust met schietstoelen of raketten. Het spoortraject gaf je de mogelijkheid om veel variatie in je vliegroutes te maken. Zelfs een Apollo ruimtecapsule was verkrijgbaar incl. een maan model erbij. Misschien was dit speelgoed wel te complex om een groot succes te worden.

jet slotcar

Het vliegtuigsysteem kreeg veel aandacht in 1969 en kwam nog in het zelfde jaar in de speelgoed winkels. Er waren verschillende basispakketten uitgekomen die tussen de 79 en 160 Duitse Mark kosten. Extra baan delen en accessoires waren ook meteen verkrijgbaar. Waardoor je alle Jet basis sets kon na bouwen (als het moest). Bovendien waren er ook nog speciale baandelen te krijgen die niet in een basisset voor kwamen, o.a. Loopings.

Basisset van Carrera JET

Er zijn maar vier set gemaakt door Carrera in Europa, namelijk; Jungmeister, Commander, Manöver en Apollo.

De meest succesvolle basisset was de Commander. Deze bevatte twee straaljagers en was ook enigszins betaalbaar voor DM 98. De twee vliegtuigen Starfighter en Mirage vlogen op het zelfde spoor en zodra een vliegtuig achter op de ander vloog. Schoot bij de voorste straaljager de schietstoel uit het vliegtuig. Om toch een bepaalde moeilijkheidsgraad in het spel te brengen moest je met het gashendel op de juiste momenten vaart maken of afremmen. Waardoor je snelheid kon winnen of juist verliezen en de tegenstander bij je kon komen.

De meest gewilde van alle basisverpakkingen is de Apollo set met het ruimteschip, astronaut en de kurkentrekkerspinaal om de maan. Het spel achter deze was vergelijk met die van Manöver, het schieten met projectielen op een Maankrater. De projectielen hebben een metalenkop, waardoor ze op magneet bleven plakken in de krater.

De kleinste basisverpakking was Jungmeister met een dubbeldekker vliegtuig. De speler vliegt hier zijn rondes zonder speciale functies zoals schieten.

De Commander set is trouwens ook in de USA verkocht, alleen onder een ander naam “Carrera Aerialjet“. Of er nog andere set zijn uit gekomen is onbekent. De JET reeks is terug te vinden in de catalogus van 1969-1970 & 1970-1971.

Reclame filmpjes

good film1 good film2 good film3
 

Voor iedere vintage verzamelaar van Carrera racebanen is dit wel een kerst op het toetje. Er zijn waarschijnlijk maar enkele duizenden sets geproduceerd tussen 1969 en 1971. De baan en ook de lossen elementen, zijn steeds meer in trek bij verzamelaars. Dus als je hem hebt, weest er zuinig op en als je hem kunt kopen zou ik het zeker doen.