Madelman, action figure

Actie figuren uit het speelgoed verleden, gemaakt tussen 1968 t/m 1983, door Industrias Plásticas Madel in Spanje.madel[1]

De echt "Madelman" was volledig Spaanse ontwikkeld en was een mijlpaal op speelgoed gebeid, zowel binnen als buiten Spanje. Bij de vervaardiging en het ontwerp van de zogenaamde "action figures": had ze veel aandacht op details, waaronder meerdere gewrichten, volledig gekleed en met accessoires van hoge kwaliteit. In de 70er jaren was dit een revolutie op speelgoed gebeid. Tot vandaag de dag, zijn het nog steeds prachtige figuren om te zien, de poppen werden met veel aandacht en gevoeld ontwikkeld en gemaakt.

Mabel maakte in het begin de actie figuren nog zonder voeten. Daarvoor in plaats hadden ze stompen als voeten, die wederom perfect paste in de laarzen en hierdoor kon de pop staan. Daarnaast hadden de poppen in de begin fase ook nog geverfde ogen. Later werden de ogen van de pop van glas gemaakt en kregen ze plastic roodachtige haren. In deze fase werden de poppen vervaardigd in twee rassen: wit en zwart, maar altijd van het mannelijke geslacht.

In de tweede fase van de Madelman historie, werden ze verbeterd door de figuren voeten te geven en het haar werd van rubber gemaakt. Een ander kenmerk is dat de ogen niet langer van glas waren, maar deze werden erop gedrukt. Ook kwam er een nieuwe vrouwelijke figuur, de metgezel van Madelman. Daarnaast kwamen er ook 7 verschillende modellen uit, met hun bijbehorende accessoires. Zelfs werd er een nieuw ras gecreëerd. De Indianen met verschillende gezichten, een figuur met grove gezicht en kenmerken zoals de kolonist met gegoten haar en snor.

altaya

In 1983 werd de productie gestaakt, maar zijn nog in leven vandaag de dag dankzij de verzamelaars, deze borduren voort op de geest van Madelman. Bedrijven zoals Altaya lanceren nieuwe actie figuren, met name als collectable items en zijn gebaseerd op de 1st fase poppen.