Sony Portable CD-i Player - The intelligent discman

In 1985 startten de gesprekken tussen Philips, Sony en Matsushita voor het oprichten van een gezamenlijk multimediaplatform wat een concurrent zouSony intelligent Discman cd-i Portable player worden van de ook in deze tijd opkomende cd-rom-standaard. In 1986 werd de standaard cd-i grotendeels door Philips vastgelegd in het zogeheten "Green Book", op dezelfde wijze als hoe de audio-cd-standaard is vastgelegd in het "Red Book". Matsushita en Sony waren het echter niet eens met Philips en stapten beiden uit het cd-i-project. Het platform werd gelanceerd in 1991. Van de betrokkenheid van Sony en Matsushita in het cd-i-project zijn nog tekenen zichtbaar als het door Sony gedirigeerde Jigsaw-spel en de draagbare cd-i-speler van Sony genaamd "Intelligent Discman".

De Sony "Intelligent Discman"

is een moeilijk te vinden CD-i speler, iedere niet Philips CDi speler is al een uitdaging om te vinden en de kans om in Europa een Sony te vinden is klein.

Portabel CD-i Speler voor de zakelijke markt

Er zijn door een paar fabrikanten portable CD-i spelers uitgebracht en voornamelijk voor de zakelijk markt. Uiteraard heeft Philips een paar Spelers uitgebracht, maar ook Kyocera en Goldstar (LG)

Overzicht Philips spelers:Verpannking Sony IVO V11 CD-i speler

Overzicht niet Philips:

 

De Philips systemen zijn in vergelijk met de draagbare Sony speler erg lomp om te zien. De Sony versie lijkt op een dubbele CD discman qua formaat en het LCD scherm is een stuk kleiner, dan die van Philips. De foto's laten het verschil goed zien tussen beiden systemen. Moet wel bij vermelden dat de Philips versie op de foto een Mpeg module erop heeft zitten en kan Videocd's afspelen wat Sony niet kan.

Philips vs Sony CD-i portable playerPhilips vs Sony CD-i portable playerPhilips vs Sony CD-i portable playerPhilips vs Sony CD-i portable player

 

Dus tijd voor wat extra informatie over de Sony CD-i speler.

Sony heeft tussen 1990 tot en met 1991, maar 2 spelers uitgebracht en de derde is niet verder gekomen dan een demo-versie. Sony noemde in deze periode bijna alles wat draagbaar en een CD in kon een Discman, dus ook deze CD-i speler. De twee uitgebrachte Intelligent Discman, hadden beide een LCD scherm. De IVO-V10 had een compatibel probleem met enkele standaard CD-i Joysticks/Pointers en werd vervangen door de IVO-V11. Beide uitgebrachte spelers hadden geen Mpeg module erin zitten, dus Videocd's bekijken of games die deze module nodig hadden kon je helaas niet afspelen op deze speler. De demo-versie zou heel toepasselijk IVO-V12 gaan heten en kon Videocd lezen. Tevens zou er ook nog een portable versie geproduceerd zijn zonder LCD scherm, maar ook hier is geen informatie over te vinden.

sony intenlligent discman reclame

De Sony Intelligent Discman V10 en V11 zagen qua uitelijk/vormgeving gelijk uit, alleen de kleur kon nog afwijken. De V10 was in donker of in licht grijs te vinden en de V11 vind je voornamelijk in de lichtere grijs tint.

Sony Intelligent Discman IVO-V10 versie:

 

 

 

Sony CD-i Logo from IVO-V10Sony CD- IVO-V10 Grey closedSony CDI IVO V10 Open

Sony Intelligent Discman IVO-V11Sony cd-i portable player IVO-V11

Sony cd-i portable player IVO-V11

Sony cd-i portable player IVO-V11

Sony cd-i portable player IVO-V11Sony cd-i portable player IVO-V11Sony cd-i portable player IVO-V11Sony cd-i portable player IVO-V11Sony cd-i portable player IVO-V11Sony cd-i portable player IVO-V11Sony cd-i portable player IVO-V11Sony cd-i portable player MIB

 

en de laatste foto, de Sony Intelligent Discman in actie met het CD-i spel Pinball. Het geluid en beeld kwaliteit van deze speler is okay, al had het LCD scherm iets groter mogen zijn.... Maar terug denkend in deze periode, de Nintendo Gameboy Classic: klein scherm, geen kleur en maar 8 bit of de Sega Gamegear: klein scherm wel kleur en ook 8 bit. Dus we mogen niet klagen!!!