South Park, tv serie

South Park is een geanimeerde Amerikaanse tv-comedy-serie bedacht en geschreven door Trey Parker en Matt Stone voor Comedy Central (USA). Deze serie wordt al sinds 1997 uitgezonden op Comedy Central. De show is bekend om zijn pop-cultuur parodie, scatologische humor en satirische handeling van actuele gebeurtenissen. South Park heeft al drie Emmy Awards gewonnen voor Outstanding Animated Program, twee voor de programmering van minder dan een uur, een voor de programmering van meer dan een uur.

 

Hoe het begonsouthpark banner  

South Park begon in 1992, toen Trey Parker en Matt Stone, op dat moment nog studeerde aan de Universiteit van Colorado, een korte animatiefilm creëerde, genaamd "Jesus vs Frosty". De low-budget, ruw gemaakte film met de proto types van de belangrijkste karakters uit South Park, met o.a. de personage die lijkt op Cartman, maar de naam "Kenny" had, een naamloos karakter die lijkt op wat nu Kenny is en twee bijna identieke naamloze personages die nu Stan en Kyle zijn.

In 1995 zag Brian Graden de film en gaf de opdracht aan Parker en Stone om een tweede korte film te maken. Deze kon hij versturen naar zijn vrienden als een video kerstkaart. Getiteld Jesus vs Santa. Deze leek meer op de latere stijl van de huidige series Southpark en werd gekenmerkt door een vecht duel en de daaropvolgende wapenstilstand tussen Jezus en de kerstman over de ware betekenis van Kerstmis. Deze video werd later omgetiteld in "A Very Crappy Christmas", waarin Stan, Kyle, Cartman, Kenny, en Mr Hankey Kerstmis redden voor de stad. De video werd populair en werd door velen online gedeeld. Dit leidde tot gesprekken om een reeks, eerst met FOX, en daarna met Comedy Central, waar de serie debuteerde op 13 augustus 1997.