Official Star Trek VideoCD-i

Must have voor een Trekkie

Star-trek First Contact movie posterAls Star Trek fan of Trekkie moet je de CD-i video’s collectie toch in je bezit hebben. De eerste StarTrek film is alweer uit 1979 en deze periode was er nog geen digitale opslag medium inzicht (behalve in de film dan). Toen waren we nog aan het stoeien met videobanden en dat is een hele tijd goed gegaan (je had weinig keus). Alleen de kwaliteit was een ramp.... hoe vaker je de film bekeek, hoe slechter het werd en als je pech had werd de videoband op geëten door je videorecorder.

 

De digitale revolutie kwam pas met de komst van de Philips CD-i speler in 1991. Met andere woorden, we zijn zes StarTrek bioscoop films verder, voordat het mogelijk was om ze digitaal te kunnen zien thuis.

De films die Philips officieel heeft uitgebracht van StarTrek zijn:

Star Trek 1 The MovieStar Trek 2 The Wrath Of Kahn
Star Trek 1 The Movie (814 2022)  |  Star Trek 2 The Wrath Of Kahn (814 2010)

Star Trek 3 The Search For SpockStar Trek 4 The Voyage Home
Star Trek 3 The Search For Spock (814 2014)  |  Star Trek 4 The Voyage Home (814 2064)

Star Trek 5 The Final FrontierStar Trek 6 The Undiscovered Country
Star Trek 5 The Final Frontier (814 2068)  |  Star Trek 6 The Undiscovered Country (814 1108)

startrek vi cdiStar Trek 7 Generations
Star Trek 6 The Undiscovered Country (814 1007)  | Star Trek 7 Generations (814 2077)

De nieuwere films van StarTrek zijn trouwens ook nog uitgebracht op VCD, maar alleen in Azië en je kunt ze nog vinden op ebay.

Misschien is het je op gevallen dat sommige CD's, VideoCD heten en andere weer Digitale Video on CD-i. Dit komt omdat Philips in deze eerste fase de CD's, Digitale Video on CD-i noemde, maar om strategische rede toch maar heeft om benoemd naar VideoCD. Daarnaast waren de Video CD-i's van hogere kwaliteit in vergelijking met de VideoCD en alleen af te spelen op een CD-i player.
Er zijn ongeveer 20 films uitgebracht voordat Philips volledig overging op de VideoCD. Zover ik weet is alleen Star Trek VI (811 1007) uit deze reeks op Digital Video on CD-i uitgekomen.

Dus als je fanatiek bent met verzamelen, zorg je dat je beide varianten krijgt en als het nog niet genoeg is..... ga je meteen door voor de verschillende talen versies.

Korte uitleg VideoCD

Vóór de komst van de DVD of Blu-ray, was de video-cd (VCD, Compact Disc digital video) de eerste digitale versie om films op standaard 12 cm optische schijven te verkopen. Het formaat is een digitale standaard voor het opslaan video op een Compact Disc. VCD's kunnen worden afgespeeld op de CD-i spelers van Philips of op de meeste DVD-spelers, personal computers en een aantal spelcomputers.

De VCD-standaard werd in 1993 opgericht door Sony , Philips, Matsushita en JVC en wordt aangeduid als de White Book standaard. Hoewel deze bijna verdrongen is door de twee bovengenoemde formaten. Is de VCD's nog steeds populair, met name in de low cost markt in de ontwikkelingslanden.