Stereoscope Lestrade

Lestrade Stereoviewer Catalogus 1980Lestrade is een tegenhanger van de Viewmaster stereoviewer, het gaat om een Frans merk dat in tegenstelling tot ronde (viewmaster) dia-kaarten, rechthoekige kaarten gebruikte. Het grote voordeel van deze kaarten was dat er meer afbeeldingen op een kaart konden.

Lees meer: Stereoscope Lestrade

Lestrade - Bruguière kijkers

Lestrade kijkers werden vervaardigd in Frankrijk rond 1954. Ze zijn verkrijgbaar geweest in verschillende kleuren en gemaakt van hard kuntstof. In het begin hadden de kaarten tien stereo dia's en later is dit uitgebreid naar 12 dia's per kaart. De dia's waren over het algemeen van goede kwaliteit fotografie en met realistische diepte. Er zijn verschillende type dia kaarten uitgekomen; namelijk een type met dubbele tandwiel gat tussen de foto's, deze was van Lestrade en kaarten met slecht een enkel tandwiel gat tussen de foto's, waren van Bruguière. Beide bedrijven zijn in de jaren 60 samen gegaan. Lestrade dia's zijn voornamelijk van geografisch aard, maar er is ook een klein reeks onderworpen voor kinderen of 18+.

Een zeer vroeg model was de bakeliet Lestrade Simplex ViewerLestrade kijkers Deze viewer is gemaakt van bakeliet en werd samen geklonken. Het was een zwaar exemplaar in vergelijking met de latere plastic variant. Doordat het mechaniek van metaal was gemaakt, veroorzaakte dit slijtage aan de dia kaarten. De bakeliet Lestrade viewer, kom je weinig tegen en hebben een aanzienlijk hogere prijs dan de latere plastieke Simplex variant.

Lees meer: Lestrade - Bruguière kijkers

Supermarionation & View Master

View-Master werd in 1939 geïntroduceerd op de World's Fair en was meteen een succes. De uitvinder William Gruber, was een hobby natuurkundige en zag de View-Master als een belangrijke bron voor het gebruik in de wetenschappen. Hoewel veel science gerelateerde rollen nog steeds vandaag de dag geproduceerd worden voor toonaangevende instellingen, is de View-Master geliefd bij kinderen. Die het succes ervan waarborgen. Al heel vroeg was de aandacht al gevallen op populaire tv-shows, films of de schow van Gerry & Sylvia Anderson's puppet. De laatste had vooral veel aandacht voor detail en heldere kleur gebruik wat goed van pas komt bij ViewMaster beelden.

Lees meer: Supermarionation & View Master