Lestrade - Bruguière kijkers

Lestrade kijkers werden vervaardigd in Frankrijk rond 1954. Ze zijn verkrijgbaar geweest in verschillende kleuren en gemaakt van hard kuntstof. In het begin hadden de kaarten tien stereo dia's en later is dit uitgebreid naar 12 dia's per kaart. De dia's waren over het algemeen van goede kwaliteit fotografie en met realistische diepte. Er zijn verschillende type dia kaarten uitgekomen; namelijk een type met dubbele tandwiel gat tussen de foto's, deze was van Lestrade en kaarten met slecht een enkel tandwiel gat tussen de foto's, waren van Bruguière. Beide bedrijven zijn in de jaren 60 samen gegaan. Lestrade dia's zijn voornamelijk van geografisch aard, maar er is ook een klein reeks onderworpen voor kinderen of 18+.

Een zeer vroeg model was de bakeliet Lestrade Simplex ViewerLestrade kijkers Deze viewer is gemaakt van bakeliet en werd samen geklonken. Het was een zwaar exemplaar in vergelijking met de latere plastic variant. Doordat het mechaniek van metaal was gemaakt, veroorzaakte dit slijtage aan de dia kaarten. De bakeliet Lestrade viewer, kom je weinig tegen en hebben een aanzienlijk hogere prijs dan de latere plastieke Simplex variant.


De lestrade viewers

De kijker zijn over de jaren heen weinig verander, ze werden voornamelijk geoptimaliseerd. De klinknagels werden schroeven en er werden andere lenzen gebruikt om de licht inval te verbeteren. De Suprex Lestrade Viewer was de duurste kijker uit het assortiment van Lestrade. Dit lag voornamelijk aan de druk hendel, deze zat niet tussen de oog-stukken (zoals bij de simplex), maar aan de zijkant van het apparaat. De kijker gaf ook een prachtig helder beeld, die aanzienlijk meer vergroot dan de standaard viewer.

 

 

Lestrade vouw kijkersLestrade vouw kijker
Een simpele, maar zeer effectieve vouw versie van de Lestrade viewer. De kaart wordt met de hand in de houder gebracht aan de onderkant van de kijker en vervolgens omhoog geduwd, frame voor frame. Ondanks de eenvoudige verschijning van deze viewer, was het uitstekend te gebruiken en gaf een zeer duidelijk en helder beeld weer. Wanneer deze plat gevouwen was, had deze een dikte van ongeveer 8mm.